Kansallinen turvallisuus on noussut keskeiseksi puheenaiheeksi monella tasolla. Ilmastonmuutoksen eteneminen tuo eteen uusia haasteita ja konfliktit ympäri maailman haastavat monella tapaa. Yksi oleellinen osa kansallisen turvallisuuden kokonaisuutta ovat toimiva ja elinvoimainen maaseutu ja kestävä sekä reilu ruoantuotanto.
Maaseudun elinvoima ja ruoantuotannon kestävyysmurros vaativat meiltä toimia, ja yksi ensisijainen toimi olisi tehdä ruoan tuottamisesta – myös pienessä mittakaavassa – kannattavaa ja reilua. Tarvitsemme lisää monipuolisia maatalousyrityksiä, joissa tuotos ei ole yhden kortin varassa. Ilman ponnistuksia tuotannon kannattavuuden parantamiseksi ei ole realistista odottaa, että saavutettaisiin tavoitteita ilmasto- ja ympäristökysymyksissä. Tuottajien on voitava luottaa siihen, että he saavat toimeentulon ja että on kannattavaa investoida tulevaisuuteen. Alalle on luotava kannustimia ja luontaisia polkuja myös aloitteleville tuottajille ja resilienssiä on kasvatettava järkevällä tukipolitiikalla.
Tarvitaan myös lisää tutkimusta ja ennakkoluulottomia ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ja ruoan tuotannon kestävyyden parantamiseksi. Monet tutkimukset tukevat ajatusta suljetun kierron tiloista, joissa laiduntavat eläimet parantavat maan hiilensitovuutta ja kasvukuntoa, mutta tutkimusta tarvitaan lisää, jotta voimme oikeasti luoda maaseudulle realistisia ratkaisumalleja kestävään ja kannattavaan ruoantuotantoon.
Vaikka maatalouspolitiikan suuret linjat vedetään EU:ssa, voidaan paikallisesti ja alueellisesti tehdä paljon. Hankinnat, uudistuvan energian käyttö, palvelujen turvaaminen, uudenlaiset osuuskunnat sekä erilaisten kyläyhteisöjen toiminnan kehittäminen ovat keinoja, joilla jokainen kunta ja alue voi vaikuttaa alueiden kestävyyteen. Tämän lehden lopusta löydät askelmerkkejä kuinka alueellisesti voidaan vaikuttaa.
Minna Hölttä
Yrittäjä, Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja
Valkeakosken kaupunginvaltuutettu