Bygga broar mellan stad och landsbygd, för att stärka producentens position
Tänk dig ett nätverk som sammanlänkar stadsbor med landsbygdsbefolkningen genom ömsidig respekt. Där producenterna som förser konsumenterna med livsmedel och dagliga förnödenheter får det värde de förtjänar och där cirkulära tänkesätt strävar till bästa möjliga ekologiska hållbarhet. Det betyder i praktiken att producenten får i medeltal 70 procent av varans slutpris! Detta är ingen utopi, utan systemet finns i verkligheten och har fungerat i 38 år i Sydkorea! Hansalim som konceptet heterhar lyckats med vad vi förgäves har kämpat för i decennier i Finland. Att stärka producentens andel i värdekedjan.


Jonathan Dolley, en forskare från Sussex universitet i England har under tre år studerat konceptet på ort och ställe. Han är gift med en sydkoreanska och pratar språket. För tillfället håller han på att skriva en bok kring sina iaktagelser och forskningsdata. I sin gästblogg för landsbygdsnätverket skriver han, fritt översatt;
”Konsument och producentkooperativ som är ansvariga för detta experiment i ekonomisk demokrati öppnade den första butiken år 1986 samt publicerade sitt manifest som sätter upp riktlinjer för verksamheten år 1989. Detta beskriver hur målet är att förändra samhället från en cynisk, brutal civilisation till en livets civilisation där vi kan lära oss att leva tillsammans med varandra samtidigt som vi strävar till att leva i ett symbiotiskt förhållande med omtanke för den omgivande naturen.
Nu med nästan 40 års erfanrenhet har Hansalim blivit en nationell flerpartsorganisation med över 900.000 hushåll som medlemmar. Konsument- och producentkooperativ har inte enbart skapat ett omfattande alternativt livsmedelssystem utan finansierar dessutom en stor mängd andra aktiviteter för att stöda helheten kring Hansalim och dess livsbejakande system. Gräsrotsprojekt för en förändring av samhälle och kultur genom utbildning omfattar publikationer, forskning, miljöengagemang, välgörenhet och gräsrotsfinansiering.”
År 2023 omsatte Hansalim kooperativet 330 miljoner euro och av denna summa gick 225 miljoner euro till de 2300 bönder och producenter som organisationen har i 136 lokala producentandelslag. Detta är nästan 70 procent av omsättningen. Hur har man lyckats skapa ett sådant koncept som prioriterar producenterna på detta sätt då producenterna i västvärlden och Europa får endast en bråkdel av detta?
Som organisationen Hansalim president, Kwon Ok-Ja, skriver i fjolårets årsberättelse(2023);
”I dagen värld där allt är sammanlänkat lyder Hansalims motto; jag vill få dig att blomstra genom mig. Detta leder till att omvärlden blomstrar Och där vill Hansalim visa vägen för resten av världen.”
I maj 2024 blev jag utvald att ingå i en europeisk delegation som reste till Sydkorea för att studera Hansalim under en vecka som första västerlänska delegation någonsin. Att på riktigt stärka producentens position i värdekedjan är ingen utopi, utan det finns fungerande förebilder.
Thomas Snellman