8 askelta kohti vihreämpää maaseutua paikallispolitiikan keinoin

1. Minimoidaan ruokahävikkiä

Paras tapa tukea kestävää ruokapolitiikkaa on ruokahävikin minimoiminen. Kunnissa ruokahävikkiä voidaan suitsia monella eri tapaa.

  • Edistetään kuntapalveluissa hävikkiruoan myyntiä, hävikkiruoan jatkokäyttöä sekä jakelua tarvitseville. Esim. Ruoka-apupalveluiden kehittäminen, koulujen ylijäämäruoan myynti jne.
  • Edellytetään hankintojen kestävää suunnittelua niin raaka-aineiden kuin laitteidenkin osalta. Esim. jäähdytys, jossa mahdollista myös liikuteltavat mallit ja laitteiston jakaminen useaan toimipisteeseen
  • Raaka-aineiden ja ruokien suunnittelu siten että jatkokäyttö sekä hävikin minimoiminen ovat etusijalla
  • Otetaan käyttöön uusia mittareita ruokahävikin pienetämiseksi esim. Biovaaka.
  • Lautasmallien kehittäminen

2. Edistetään kestävää ja kannattavaa tuotantoa

Tuetaan paikallista ja lähituotettua kunnan kaikissa hankinnoissa

  • Ns. Loimaan malli (l. vaaditaan kaikelta kuntaan ostetulta lihalta Suomen eläinsuojelulainsäädännön minimien täyttämistä)
  • Sitoutetaan kunnan hankinnat lähituotantoon
  • Kunnan kestitykset, lahjat ja muut hankinnat hankitaan paikallisilta tuottajilta ja toimittajilta
  • Huomioidaan paikallistuotanto päätöksenteossa ja kehitetään paikallistaloutta
  • Huomioidaan lähituotannon mahdollisuudet kaavoituksessa
  • Hankkeet kestävän tuotannon kehittämiseen ja yrittäjien kannustaminen sekä tukeminen
  • Koulutetaan ja ohjeistetaan viranomaisia sekä viranhaltijoita – hankitaan kestävän tuotannon sekä kilpailutuksen koulutusta, tehdään kestävän tuotannon ohjeistukset

3. Vahvistetaan uudistuvan energian käyttöä ja energiaomavaraisuutta

Lisätään ympäristöystävällisen polttoaineen menekkiä

  • Kunnan ajoneuvot käyttämään ympäristöystävällistä polttoainetta (biokaasu
    tai sähkö)
  • Mahdollistetaan jakelujärjestelmien kehittäminen kunnan alueella ja investoinnit biokaasuun
  • Huomioidaan biokaasun tuotanto kaavoituksessa

4. Lisätään kasvisruoan menekkiä

Lisätään tarjotun kasvisruoan määrää sekä edistetään sen maistuvuutta

  • Tarjotaan oppilaitoksissa vegaaniruokaa ja kunnan kaikissa ruokaloissa
    kasvisruokavaihtoehto joka päivälle
  • Koulutetaan henkilökuntaa kasvisruoan valmistuksessa ja kasvipohjaisen
    ruokavalion muodostamisessa
  • Toteutetaan kuntien kestitykset kasvisruokana

5. Panostetaan eläinten hyvinvointiin

Panostetaan paikalliseen eläinsuojeluun sekä lemmikkien hyvinvointiin:

  • Määritellään löytöeläinpalvelulle laatukriteeristö
  • Tehdään kunnassa eläinsuojelusuunnitelma, jossa määritellään riskit ja toimintamallit yhdessä eri toimijoiden kanssa
  • Varmistetaan kunnaneläinlääkärin palveluiden kattavuus ja toimivuus
  • Varmistetaan kunnissa tuotantoeläinten hyvinvointi ja riittävät resurssit.
  • Eläinystävällisyys ja eläinten hyvinvointi hankinnoissa kilpailutuskriteeriksi
  • Huomioidaan kunnassa valvontaeläinlääkärien työhyvinvointi ja työturvallisuus
  • Huolehditaan lomituspalvelujen riittävyydestä

6. Parannetaan paikallistuotannon kannattavuutta ja vähennetään byrokratiaa

Parannetaan monipuolisin toimin paikallisen ja lähituotannon kannattavuutta ja vähennetään byrokratiaa kunnassa.

  • Kehitetään maaseutupalveluja esim. maaseutuasiamiehen avulla
  • Kehitetään turva- ja tukipalveluja tuotannolle
  • Lisätään hankintalain tuntemusta ja kilpailutusosaamista
  • Paikalliset kiertotalousratkaisut
  • Edistetään kunnan alueen omaa rehutuotantoa
  • Edistetään keräilytaloutta ja sen kehittämistä

7. Lisätään ekosysteemipalveluja

Huomioidaan kunnan luontoarvot ja tehdään kunnallisesti kattava luontoinventointi

  • Määritellään oman kunnan merkittävät luontoarvot ja suojellaan niitä
  • Varmistetaan luonnon monimuotoisuuden säilyminen myös kaavoituksen kautta
  • Huomioidaan luonnon ja metsien arvo kuntalaisten virkistyskäytössä ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä

8. Mahdollistetaan uudet innovaatiot ja paikallinen kehittäminen

Kehitetään ennakkoluulottomasti maatalousturismia ja kannustetaan maalle muuttamiseen.

  • Virtavesikalastuksesta pontta alueiden hyvinvointiin
  • Alkuperäiskarjojen laidunmaista matkailuvaltti
  • Luovutaan avohakkuista turismin ja virkistyskäytön mahdollistamiseksi
  • Retkeilymahdollisuuksiin panostaminen lähiluonnossa
  • Mahdollistetaan yhteisöjen yhteiskunnallinen yrittäjyys, osuuskuntatoiminta sekä panostetaan kyläyhdistyksiin
  • Kaavoituksessa ja maankäytön suunnittelussa nostetaan keskiöön hyvinvoiva luonto, ihmiset ja yrittäjyys
  • Tuetaan monenlaisia kulttuuritapahtumia (vrt. Sodankylän elokuvajuhlat)

Pin It on Pinterest