
1. Minimoidaan ruokahävikkiä
Paras tapa tukea kestävää ruokapolitiikkaa on ruokahävikin minimoiminen. Kunnissa ruokahävikkiä voidaan suitsia monella eri tapaa.
- Edistetään kuntapalveluissa hävikkiruoan myyntiä, hävikkiruoan jatkokäyttöä sekä jakelua tarvitseville. Esim. Ruoka-apupalveluiden kehittäminen, koulujen ylijäämäruoan myynti jne.
- Edellytetään hankintojen kestävää suunnittelua niin raaka-aineiden kuin laitteidenkin osalta. Esim. jäähdytys, jossa mahdollista myös liikuteltavat mallit ja laitteiston jakaminen useaan toimipisteeseen
- Raaka-aineiden ja ruokien suunnittelu siten että jatkokäyttö sekä hävikin minimoiminen ovat etusijalla
- Otetaan käyttöön uusia mittareita ruokahävikin pienetämiseksi esim. Biovaaka.
- Lautasmallien kehittäminen
2. Edistetään kestävää ja kannattavaa tuotantoa
Tuetaan paikallista ja lähituotettua kunnan kaikissa hankinnoissa
- Ns. Loimaan malli (l. vaaditaan kaikelta kuntaan ostetulta lihalta Suomen eläinsuojelulainsäädännön minimien täyttämistä)
- Sitoutetaan kunnan hankinnat lähituotantoon
- Kunnan kestitykset, lahjat ja muut hankinnat hankitaan paikallisilta tuottajilta ja toimittajilta
- Huomioidaan paikallistuotanto päätöksenteossa ja kehitetään paikallistaloutta
- Huomioidaan lähituotannon mahdollisuudet kaavoituksessa
- Hankkeet kestävän tuotannon kehittämiseen ja yrittäjien kannustaminen sekä tukeminen
- Koulutetaan ja ohjeistetaan viranomaisia sekä viranhaltijoita – hankitaan kestävän tuotannon sekä kilpailutuksen koulutusta, tehdään kestävän tuotannon ohjeistukset
3. Vahvistetaan uudistuvan energian käyttöä ja energiaomavaraisuutta
Lisätään ympäristöystävällisen polttoaineen menekkiä
- Kunnan ajoneuvot käyttämään ympäristöystävällistä polttoainetta (biokaasu
tai sähkö) - Mahdollistetaan jakelujärjestelmien kehittäminen kunnan alueella ja investoinnit biokaasuun
- Huomioidaan biokaasun tuotanto kaavoituksessa
4. Lisätään kasvisruoan menekkiä
Lisätään tarjotun kasvisruoan määrää sekä edistetään sen maistuvuutta
- Tarjotaan oppilaitoksissa vegaaniruokaa ja kunnan kaikissa ruokaloissa
kasvisruokavaihtoehto joka päivälle - Koulutetaan henkilökuntaa kasvisruoan valmistuksessa ja kasvipohjaisen
ruokavalion muodostamisessa - Toteutetaan kuntien kestitykset kasvisruokana
5. Panostetaan eläinten hyvinvointiin
Panostetaan paikalliseen eläinsuojeluun sekä lemmikkien hyvinvointiin:
- Määritellään löytöeläinpalvelulle laatukriteeristö
- Tehdään kunnassa eläinsuojelusuunnitelma, jossa määritellään riskit ja toimintamallit yhdessä eri toimijoiden kanssa
- Varmistetaan kunnaneläinlääkärin palveluiden kattavuus ja toimivuus
- Varmistetaan kunnissa tuotantoeläinten hyvinvointi ja riittävät resurssit.
- Eläinystävällisyys ja eläinten hyvinvointi hankinnoissa kilpailutuskriteeriksi
- Huomioidaan kunnassa valvontaeläinlääkärien työhyvinvointi ja työturvallisuus
- Huolehditaan lomituspalvelujen riittävyydestä
6. Parannetaan paikallistuotannon kannattavuutta ja vähennetään byrokratiaa
Parannetaan monipuolisin toimin paikallisen ja lähituotannon kannattavuutta ja vähennetään byrokratiaa kunnassa.
- Kehitetään maaseutupalveluja esim. maaseutuasiamiehen avulla
- Kehitetään turva- ja tukipalveluja tuotannolle
- Lisätään hankintalain tuntemusta ja kilpailutusosaamista
- Paikalliset kiertotalousratkaisut
- Edistetään kunnan alueen omaa rehutuotantoa
- Edistetään keräilytaloutta ja sen kehittämistä
7. Lisätään ekosysteemipalveluja
Huomioidaan kunnan luontoarvot ja tehdään kunnallisesti kattava luontoinventointi
- Määritellään oman kunnan merkittävät luontoarvot ja suojellaan niitä
- Varmistetaan luonnon monimuotoisuuden säilyminen myös kaavoituksen kautta
- Huomioidaan luonnon ja metsien arvo kuntalaisten virkistyskäytössä ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä
8. Mahdollistetaan uudet innovaatiot ja paikallinen kehittäminen
Kehitetään ennakkoluulottomasti maatalousturismia ja kannustetaan maalle muuttamiseen.
- Virtavesikalastuksesta pontta alueiden hyvinvointiin
- Alkuperäiskarjojen laidunmaista matkailuvaltti
- Luovutaan avohakkuista turismin ja virkistyskäytön mahdollistamiseksi
- Retkeilymahdollisuuksiin panostaminen lähiluonnossa
- Mahdollistetaan yhteisöjen yhteiskunnallinen yrittäjyys, osuuskuntatoiminta sekä panostetaan kyläyhdistyksiin
- Kaavoituksessa ja maankäytön suunnittelussa nostetaan keskiöön hyvinvoiva luonto, ihmiset ja yrittäjyys
- Tuetaan monenlaisia kulttuuritapahtumia (vrt. Sodankylän elokuvajuhlat)