TIEDOTE 4.7.2014
Vihreiden varapuheenjohtaja sekä maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Anne Bland toivoo uuden Euroopan parlamentin taistelevan puhtaan ja GMO-vapaan Euroopan puolesta. Asia on ajankohtainen, sillä ympäristöneuvosto hyväksyi 12.6.14 komission esittämän kompromissin, joka antaa jäsenmaille ”oikeuden kieltää” geenimanipuloitujen elintarvikkeiden (GMO) viljelyn alueillaan.
Bland näkee uuden esityksen kuitenkin komission keinona avata ennen GMO:lta tiukasti suljetut Euroopan ovet Monsanton kaltaisille jättiyrityksille.
– Komissio yritti samaa taktiikkaa jo silloin, kun GMO-peruna haluttiin Eurooppaan, mutta ei onnistunut siinä. Jos esitys nyt hyväksytään tämän ”oikeus kieltää”-retoriikan varjolla, jotkut maat kuten Britannia, Espanja ja Unkari tullevat päästämään GMO-lajit pelloilleen. Mitä pienemmäksi GMO-vapaat alueet muodostuvat, sitä helpommin myös tavanomaiset ja luomupellot saastuvat GMO:sta ja valinnanvapaus heikkenee, Bland sanoo.
– GMO on ennen kaikkea eettinen kysymys. Onko esimerkiksi yhdellä yrityksellä kuten Monsantolla oikeus patentoida maailman siemenet ja vaatia tuottajia ostamaan uudet siemenet joka vuosi? GMO on suuri bisnes ja orjuuttaa tuottajat viemällä maailman ruoantuotannon panokset vain harvojen käsiin ja samalla se kaventaa kuluttajien vapaudenvalintaa. Myös on pelättävissä, että kalliit oikeusprosessit lisääntyvät, jos jäsenmaat eivät hyväksy näitä tuotteita pelloilleen.
Bland oli keskiviikkona 2.7.2014 YLEn Aamu-tv:ssä keskustelemassa uudesta GMO-laista yhdessä Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) Max Schulmanin kanssa. MTK:n edustaja puolusti geenimanipulaatiota ja väitti GMO:n ja luonnonmukaisen tuotannon voivan toimivan rinnakkain.
– Ihmettelen tätä MTK:n kaksilla rattailla ajamista. Mikä on luomutuottajan oikeusturva, kun naapuripellon GMO, mitä luomussa ei hyväksytä, saastuttaa myös luomupellon? Jo nyt eläinten rehussa käytettävä soija on lähes täysin ulkomaista GMO-soijaa, vaikka meillä olisi hyvät mahdollisuudet kasvattaa puhdasta kotimaista valkuaista kuten härkäpapua ja rypsiä. Tällä hetkellä kukaan ei näytä ajavan suomalaisen tai eurooppalaisen perheviljelijän asemaa, Bland suree.
Bland näkee Jorma Ollilan brändityöryhmän peräänkuuluttaman luomun Suomen elintarviketuotannon vahvuutena.
– Suomen puhtaat vedet, ilma ja maaperä ovat harvinaisia maailmassa. Hyvät tuotteemme luomuna olisivat myös vientivaltti, ei GMO:n kaltainen bulkkituotanto, jossa emme voi mitenkään kilpailla suuryritysten kanssa.
– Euroopan kansalaiset ja parlamentti ovat tähän asti puolustaneet GMO-vapaata Eurooppaa. Toivon, että myös uusi parlamentti tekee niin eikä hyväksy neuvoston ja komission esitystä avata Monsantolle takaportti EU:n markkinoille, Bland vetoaa.
Lisätietoja:
YLEn Aamu-tv:n GMO-haastattelu: http://areena.yle.fi/tv/2320665
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/envir/143178.pdf
Anne Bland, anne@annebland.fi, 040-8525656
Mistä ihmeestä olette saaneet päähänne, että ”yhdellä yrityksellä kuten Monsantolla” voisi olla koskaan ”oikeus patentoida maailman siemenet”? Mikään yritys tai yksityinen ei missään päin maailmaa ole ikinä ollut oikeutettu patentoimaan kuin vain ja ainoastaan itse kehittämänsä lajikkeet. Eikä tähän asiantilaan varmasti ole missään päin maailmaa muutosta edes tulossa.
Ettette vain olisi ”sairastuneet” Amerikasta tulleeseen (ja tahallaan sieltä tartutettuun) tautiin, ”monsantofobiaan”?
Poliitikot – lähes puolueista riippumatta – ovat haaveilleet ainakin noin 15 vuotta siitä, miten juuri suomalainen, heidän silmissään aivan erityisen ”puhdas”, luomuruoka menisi ulkomailla kaupaksi kuin kuumille kiville. Tämän voi halutessaan tarkistaa eduskunnan pöytäkirjoista. Mikä on tilanne nyt (2012, lainaan nimimerkin ”Jarrumies” yhteenvetoa yhdistyksemme TM-TL-sivustolta):
***
”Sen [Erkki Pöytäniemen selvityksen] mukaan luomun viennin arvo oli vuonna 2012 alle 10 miljoonaa euroa (uudenpaa tietoa ei ole).
Luomuviennin arvo on 0,6 % koko elintarvikeviennin arvosta. Ei ole luomun viennillä siis suurta arvoa Suomen elintarvikeviennin kannalta. Selvää on, että pienestä luomutuotannosta ei suurta osuutta tulisi vaikka kaikki Suomessa tuotettu luomu vietäisiin ulkomaille – jossain 1 – 2 prosentin välissä sen osuus silloin olisi, jos kaikki luomu vietäisiin.
Luomun tuonti on noin kolmasosa luomun myynnin arvosta (215 M€ v. 2013) Suomessa eli noin 60-70 miljoonaa euroa. Luomun tuonnin arvo on 6-7-kertainen luomun vientiin nähden. Surkea on luomun kauppatase.”
***
Tuo Jorma Olllilan brändiryhmän tavoite siitä, että puolet Suomen viljelyalasta olisi luomua, ei toisin sanoen luultavasti poikisi käytännössä juuri mitään viennin puolella.
Sen sijaan sen voi arvioida nostavan kansalaisten ruokalaskua yhteensä noin 2-3 miljardilla eurolla.
Sekö on vihreiden tavoite? (Tai koko nykyisen Suomen hallituksen – ei sen puoleen …?) Kohtuullinen hinta ”brändistä” GMO-vapaana luomumaana?
Kaksi lisäkorjausta Blandille (Arenan puhutusta osuudesta). Näitä GMO-tuotteita ei ole viljelyksessä:
– Kanadassa ei ole GMO-vehnää
– siemeniä, jotka ”tappavat itse itsensä” ei ole tuotantokäytössä kertakaikkiaan missään
Blandin on toddella syytä päivittää – itse asiassa – kaikki tietonsa GMO-asioissa, muutkin kuin mainitut.
Jos asian vastustus perustuu myytteihin, sillä ei pidemmän päälle ole voiton mahdollisuuksia, vaikka hetkellisesti poliittista ”menestystä” saavutettaisiinkin.